Rozwiaz rownania i nierownosci
Monia: I x+3 I=8 I x+3I>2 I 1−x I≤3
30 paź 18:09
dero2005:
|x+3| = 8
x+3 = 8 −x−3 = 8
x = 8−3 −x = 8 + 3
x = 5 −x = 11
x = 5 lub x = −11
30 paź 18:27
dero2005:
|x+3|>2
x + 3> 2 lub −x − 3 > 2
x > 2 − 3 −x > 2 + 3
x> −1 −x > 5 |*(−1)
x> − 1 x < − 5
−5 > x > −1
x ∊ (−∞ , −5) ∪ (−1 , ∞)
30 paź 18:33
30 paź 18:35
andrzej: −(2x−1)+(x+4)>0
rozwiąż nierówność
30 paź 19:35
Jolanta: opuść nawiasy
30 paź 19:40
andrzej: i co dalej?
30 paź 19:50
Jolanta: co wyszło ?
30 paź 19:50