Sprawdź łączność działania-pytanie
agaa: Sprawdź łączność działania: (x1,x2)*(y1,y2)=(x1 + y1, x2 + y2 −1)
Działanie jest łączne gdy (x*y)*z=x*(y*z)
Mam wątpliwości przy rozpisywaniu tego. Dla przykładu rozpisze lewą stronę:
L=(x*y)*z = (x1 + y1, x2 + y2 − 1)*(z1, z2) = (x1 + y1 + z1, x2 + y2 − 1 + z2 − 1)
Powinna być ta −1 na końcu czy nie?
30 paź 17:43
lenka: tak powinna byc jest dobrze
30 paź 18:07
agaa: Dziękuję. Mam jeszcze podobne pytanie odnośnie przemienności.
X*y=y*x
L= (x1 + y1, x2 + y2 −1)
P= (y1 + x1, y2 + x2 −1) czy P= (y1 + x1, y2 + x2 −1 −1) ?
30 paź 18:15