Ciąg arytmetyczny i geometryczny,
panna_waga: Pomiędzy liczby 36 oraz 6 "wstaw" dwie liczby tak, aby pierwsze trzy były kolejnymi wyrazami
ciągu arytmetycznego, a trzy ostatnie kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Tylko nie
dawajcie mi nic od podstawienia, bo próbowałam to już robić na większość sposobów i dalej nic
30 paź 17:07
lenka: 36,x,y,6
36,x,y − ciąg arytm
x,y,6 − c geom
czyli mamy układ równań
y−x=x−36
6/y=y/x
30 paź 17:10
Eta:
36, x, y, 6
36, x, y −−−− tworzą ciąg arytm, => 2x= 36+y
x, y,6 −−− tworzą ciąg geom. => y2= 6x
rozwiąż układ tych dwu równań i wyznacz x i y
pomogę : y2= 6x i 2x= 36+y to 6x= 3*36+3y
i masz równanie: y2= 3y+108
y2−3y−108=0 Δ=..........
teraz dokończ
30 paź 17:13
panna_waga: udało mi się gdzieś na necie znaleźć to zadanie i tam jest to wstawione liczby to 13,5 i −9 lub
24 i 12, zgadza się?
Jednak jest trochę inaczej zrobione, początek tak jak sama właśnie próbowałam czyli:
y
2 = 6x
(2x−36)
2 = 6x
4x
2 − 144x + 1296 = 6x
4x
2 − 150x + 1296 = 0
Δ = (−150)
2 − 4*4*1296 = 1764
√Δ = 42
itd itd. dobrze jest, prawda?
30 paź 17:28