oblicz całkę
aa: ∫3e−3xdx
30 paź 16:45
Godzio:
− e−3x
30 paź 16:46
Godzio: + C
30 paź 16:46
aa: odpowiedz znam ale chce wiedzieć jak do tego doszłeś
30 paź 16:49
Godzio:
Hmm, nie za bardzo wiem jak wytłumaczyć, bo to jest elementarny przykład który po prostu się
widzi

Może tak, znalazłem pochodną (e
−3x)' = −3e
−3x, więc prawie otrzymałem to co mam pod
całką, dodając minut otrzymam to co chce

(−e
−3x)' = 3e
−3x
30 paź 16:52
aa: wiem że tak można to sprawdzić, kiedyś byłem dobry w całkach ale to było 10lat temu, próbuje to
sobie przypomnieć ale w ogóle nie mogę wpaść w rytm
robię to tak
3∫e−3xdx wiem że całka z ex jest ex ale nie wiem co z −3 z wykładnika i jak znika ta 3 z
przed całki
30 paź 16:57
Godzio:
Może tak zapamiętaj:
(e
ax)' = ae
ax
30 paź 16:58
aa: i teraz wszystko jasne
30 paź 17:03