Rozwiaz rownanie
elite: Rozwiaz rownanie:
6x+1 − 2x−1=6x
Jest w dziale logarytmy...
30 paź 16:45
PulpFiction: 6x*6−2x*12=6x
teraz to juz jak chcesz najłatwiej podstawić pomocniczą t, albo wyłączyć przed nawias
30 paź 16:51
PulpFiction: sry t nie mozesz podstawic, nie zauwazylem
30 paź 16:53
lenka: 6x*6−2x*2−1=6x
podziel stronami przez 2x
30 paź 16:58
elite: Mam to w dziale z logarytmami .. Wiec z logarytmem jak trzeba by to zrobic ?
30 paź 17:03
lenka: funkcje wykładnicze i logarytmy to jeden dział
30 paź 17:05
elite: Wiem, ze o to chodzi. Po prostu rownania wykladnicze byly, a w rownaniach logarytmicznych
znalazl sie ten przyklad
30 paź 17:09
elite: A ten przyklad:
3 + 8x−1= 6x+1
30 paź 17:11
lenka: tak się może zdarzyc
30 paź 17:11
elite: No dobrze, to dzieki
30 paź 17:13