dwumian newtona
monia: Wyznacz wszystkie wyrazy rozwinięcia (
√3 +
5√2)
20 , które są liczbami całkowitymi
... z dwumianu newtona
| | | |
Wi+1 = | x (√3)20−i x (5√2)i |
| | |
co dalej?

pomoocy
30 paź 16:45
Godzio:
Trzeba znaleźć takie wyrazy które po podniesieniu do potęgi dadzą liczbę całkowitą, inaczej,
trzeba znaleźć takie k i (20 − k) które są podzielne przez 5 i 2 czyli przez 10
√320 − k * 5√220 − k dla k = 10 lub k = 20
30 paź 16:50
Godzio: √320 − k * 5√2k oczywiście
30 paź 16:50
monia: hmm czyli mogę rozpisać jako 3
10−12 oraz 2
i5
| | i | | i | |
z warunkiem |
| ; |
| ∊ C ?  |
| | 2 | | 5 | |
30 paź 16:55
Godzio:
O dokładnie tak
30 paź 16:56
monia: dzięki
30 paź 16:58