Help!
ewelina: xlog2x=4x
30 paź 16:35
Godzio: x > 0
x
log2x = 4x
x
log2x = x
logx(4x)(x ≠ 1)
log
2x = log
x(4x)
| | log24 + log2x | |
log2x = |
| |
| | log2x | |
log
2x = t
t
2 − t − 2 = 0
t = 2 lub t = − 1
log
2x = 2
x = 4
log
2x = −1
30 paź 16:40
ewelina: nie kumam co sie stało w 4 linijce...
30 paź 16:44
PulpFiction: to jest wzor na zmiane podstawy logarytmu
30 paź 16:45
Godzio:
| | log2(4x) | | log24 + log2x | |
logx(4x) = |
| = |
| |
| | log2x | | log2x | |
Skorzystałem ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu, a dalej na sumę logarytmów o tej samej
podstawie
30 paź 16:46
ewelina: aaa super

a chcesz mi pomóc w innych przykładach?
30 paź 16:48
Godzio: Mogę, mam chwilę czasu
30 paź 16:50
ewelina: to weź daj gg lub coś takiego wyśle ci zadanka takk aby tu nie zaśmiecać
30 paź 16:52
Godzio:
Po to jest forum, na gg ciężko się pisze rozwiązania
30 paź 16:53
ewelina: log4log3log2x=12
30 paź 16:57
Godzio:
x > 0
log2x > 0 ⇒ x > 1
log3(log2x) > 0 ⇒ log2x > 1 ⇒ x > 2
D = (2,∞)
I lecisz z definicji
41/2 = log3logxx
2 = log3log2x
32 = log2x
9 = log2x
29 = x ⇒ x = 512
30 paź 17:03
ewelina: Ok to ostatni

log2+log(4
x−2 +9)=1+log(2
x−2+1)
30 paź 17:08
Godzio: 1 = log10
log[ 2(4x − 2 + 9) ] = log[ 10(2x − 2 + 1) ] 2x − 2 = t. 4x − 2 = t2
2(t2 + 9) = 10(t + 1)
t2 − 5t + 4 = 0
t = 4 lub t = 1
2x − 2 = 22
x − 2 = 2
x = 4
2x − 2 = 1
x − 2 = 0
x = 2
D = R oczywiście
30 paź 17:16
ewelina: jesteś mistrzem

ja robie te zadania i nic nie umiem
30 paź 17:17
Godzio:
Trzeba ćwiczyć
30 paź 17:18
ewelina: No ja ćwicze ale mam przykłady których nie ogarniam . robie robie i ślepy zaułek ...
30 paź 17:20
ewelina: logx4+logx264=5
a to?
30 paź 17:21