.
Łysy: szkicując wykresy odpowiednich funkcji rozwiąż nierówność
a) |x2−5|>4
c)x2−|x−4|≥−2
Jak należy rozwiązywać nierówność kwadratową z modułem mógłby ktoś pokazać?
w a) wyznaczam miejsca zerowe a dalej?
30 paź 16:16
lenka: dalej wierzchołek paraboli i rysujesz ją a następnie wartości ujemne, czyli to co pod osią x
odbijasz symetrycznie względem osi x i wychodzi takie W potem rysujesz prostą y = 4 i z
wykresów odzytujesz wynik
30 paź 16:24
Łysy: aha już jasne ..

Dzięki.
30 paź 16:26
shaka:
Wskazówka; skorzystaj z własności wartości bezwzględnej i jej definicji;
|a|>b ⇔ a>b lub a<−b odnośnie Twojego podpunktu a)
Definicja; |a|=−a dla a∊(−∞;0) lub |a|=a dla a∊<0;+∞). podpunkt b)
30 paź 16:31
Godzio: Łysemu chodziło o graficzne rozwiązanie
30 paź 16:32
shaka: Nie doczytałem
30 paź 16:35