Dla jakich wartości parametru m suma kwadratow pierw rownania jest = s
Raito: x
2 −3mx +m − 4 =0
s=8
wiec zeby były 2 pierwiastki to Δ >0
9m
2 − 4m +14>0
Δ= −560
no i jakim sposobem moge coś wyliczac skoro nie wyjdzie tak? bo Δ <0 brak pierwiastkow
a jednak gdyby policzyc
(x1)² + (x2)² = 8
(x1 + x2)² − 2x1*x2 = 8
Stosuje wzory viete`a
x1 +x2 = −b/a
x1 + x2 = c/a
(−b/a)² − 2*c/a = 8
(3m/1)² − 2*(m −4) /1 = 8
9m² − 2m +8 −8 = 0
9m² −2m = 0
m(9m −2) = 0
m = 0, lub 9m −2 = 0
m = 0, lub 9m = 2
m = 2/9
i taka jest tez odpowiedz ale dlaczego skoro Δ nie była spełniona
30 paź 15:51
Eta:
4*4=
16 ≠ 14
30 paź 16:04
Eta:
Czyli błąd w obliczeniu pierwszej delty
30 paź 16:08
Raito: ale i tak delta wychodzi ujemna
30 paź 16:16
Trivial:
Co to znaczy delta nie jest spełniona?
Δ = ... > 0
czyli jeżeli Δm < 0 to powyższa nierówność jest spełniona zawsze lub nigdy w zależności od
skierowania ramion. 9 > 0 → ramiona do góry, a więc m∊R.
30 paź 16:16
Raito: aa chyba ze chodzi o tą Δ z tego x2 −3mx +m − 4 =0
30 paź 16:17
Raito: już sie pogubilam
30 paź 16:20
30 paź 16:21
lenka: dwa pierwiastki będą wtedy gdy delta będzie większa lub równa zero, drobny szczegół ale trzeba
poprawic
30 paź 16:22
Raito: ale jak to skoro
9m2 − 4m +14>0
i z tego mam :
Δ= −560
30 paź 16:25