Rozwiąż równanie
oll93: logx−1(2x2+4x−6) = 2
30 paź 15:48
PulpFiction: 2x2+4x−6=(x−1)2
dalej juz chyba wiesz, po prawej wzor skroconego mnozenia, potem masz rownanie kwadratowe
30 paź 15:50
oll93: ok,a to jak zrobic, bo mi nie wychodzi w taki sposób

log
x(4x
2+x−4) = 0
30 paź 15:52
PulpFiction: taka sama zasada:
x>0 i x≠1
4x2+x−4=1
30 paź 15:54
oll93: ale odp mi nie wychodzi, bo ma wyjsc 4.
30 paź 16:00
PulpFiction: sprawdz czy dobrze podalas przykład

?
30 paź 16:07
Gustlik: 
! DZIEDZINA

!
log
x−1(2x
2+4x−6) = 2
1) x−1>0
2) x−1≠1
3) 2x
2+4x−6>0
Rozwiąą te trzy założenia i wyznaczyć część wspólną − to będzie dziedzina tego równania

!
Skąd wiesz, czy nie otrzymasz wyniku nie spełniającaego założeń, jeżeli nie wyznaczysz
dziedziny ?
30 paź 23:20
Ewelina: log5[3+log4(log2x+10)]=1/2
14 wrz 17:37
pigor: ... na drugi raz ni dopisuj sie , tylko zakładaj nowy temat (post) ,
a co do równania to z założenia w definicji logarytmu masz dziedzinę równania
w postaci koniunkcji 3−ch nierówności :
x>0 i log
2x+10>0 i 3+log
4(log
2x+10)>0 ⇒
⇒ log
2x > −10 i log
4(log
2x+10) > −3 ⇔ log
2x> −10 i log
2x+10 > 4
−3 ⇔
⇔ log
2x > −10 i log
2x > −10+4
−3 ⇔ log
2x >−10+
164 ⇔
⇔
x > 2−9 6364 − dziedzina danego równania , które jest w niej równoważne kolejno
np. tak :
log5 [3+log4(log2x+10)]= 12 ⇔ 3+log
4(log
2x+10)= 5
12 ⇔
⇔ log
4(log
2x+10)=
√5−3 ⇔ log
2x+10= 4
√5−3 ⇔ log
2x= −10+ 4
√5−3 ⇔
⇔
x=2−10− 43−√5 ∉ (nie należy) do dziedziny , więc dane równanie jest sprzeczne
o ile się gdzieś nie . ...
14 wrz 18:11