równannie logarytmiczne
PulpFiction: 1. x
3−logx3=900
po przeksztalceniach wychodzi mi rownanie (3−log
x3)logx=2, próbowalem rozpisac na roznice
logarytmów, ale nie wychodzi...
2. 2log
x 3 * log
3x 3 = log
9√3 3
tutaj nie wiem jak rozpisac wzorem na zmiane podstawy log ten pierwiastek

? w podstawie ma byc
x
30 paź 15:38
PulpFiction: ma ktos jakis pomysł
30 paź 16:08
lenka: | | x | |
z definicji logarytmu możesz to równanie zapisac: logx900=3−log |
| |
| | 3 | |
30 paź 16:28
PulpFiction: i co dalej co z tą 3?
30 paź 16:35
lenka: dalej zamień log po lewej stronie na podstawę 10
30 paź 16:44
PulpFiction: próbowałem i nie wychodzi mi , siedze nad tymi dwoma przykladami juz 1,5h i nic

mogałbys mi
to jakos rozpisac, albo wyjasnic dokladnie etapami, wiem ze to nudne dla Cb i pewnie Ci sie
nie chce, ale prosze
30 paź 16:48
Eta:
1/ x >0
logarytmuj logarytmem dziesiętnym
podstaw za logx=t
otrzymasz t
2−(3+log3)t+2(1+log3)=0 Δ= (1−log3)
2 √Δ= 1−log3
| | 3+log3+1−log3 | |
to: logx= |
| = 2 => x= 100 |
| | 2 | |
| | 3+log3−1+log3 | |
lub logx= |
| = 1+log3 => x=30 |
| | 2 | |
30 paź 16:50
lenka: | log900 | |
| =3−(logx−log3)
|
| logx | |
| log9*100 | |
| =3−(logx−log3)
|
| logx | |
| 2log3+2 | |
| =3−(logx−log3)
|
| logx | |
zastosuj podstawienie logx =t pamiętaj też o policzeniu dziedziny równania
30 paź 16:53
PulpFiction: super, wielkie dzieki

a co tym drugim równaniem, wiem jak zrobic tylko nie wiem jak zajac sie tym pierwiastkiem w
podstawie, jak to zrobic ze wzorem na zmiane podstawy log
30 paź 16:55
Eta:
poprawiam .... (brak nawiasu
| | x | |
(3+log |
| )*logx= 2+2log3 |
| | 3 | |
30 paź 16:56
30 paź 16:58
PulpFiction: ale jak to zamienic na log o podstawie x
30 paź 17:01
Eta:
zad.2
Napisz co jest w podstawie tego drugiego logarytmu
30 paź 17:07
PulpFiction: 3x
30 paź 17:09
Eta:
| | logx3 | | logx3 | | logx3 | |
log3x 3 = |
| = |
| = |
| |
| | logx(3x) | | logx3+logxx | | 1+logx3 | |
teraz
dla x >0 i x≠1 podstaw za log
x3= t
30 paź 17:17
PulpFiction: to wiem, a zrób tak samo z log9√3 3 i bedzie git, tylko własnie zeby w podstawie bylo x
30 paź 17:22
Eta:
| | 2 | |
już Ci pisałam,że log9√3 3= |
| |
| | 5 | |
równanie:
| | 2 | | 1 | | 2 | |
|
| * |
| = |
| |
| | log3x | | log3(3x) | | 5 | |
log
3x( 1+log
3x}= 5 podstaw za log
3x= t
30 paź 17:39
Eta:
Sprawdź czy na pewno dobrze napisałeś to równanie , bo wychodzą 'koszmarki"
30 paź 17:43
PulpFiction: OK. Juz ogarniam. THx
30 paź 17:44