szukanie wzoru funkcji kwadratowej
1984ak: wyznacz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej i naszkicuj jej wykres, jeśli jednym z
miejsc zerowych funkcji f jest liczba 7, maksymalnym przedziałem, w którym funkcja jest
rosnąca jest przedział (−∞, 4>, a najmniejsza wartość funkcji w przedziale <12,14> jest równa
−45,5.
30 paź 14:32
Eta:

f(x)= ax
2+bx+c
a<0 , bo f(x) dla x€(−
∞, 4> −−− rosnąca
x
w= 4 x
2= 7
| x1+x2 | |
| =xw => x1+7= 8 => x1= 1 |
| 2 | |
f(14)= −45,5 −−− najmniejsza wartość w przedziale < 12, 14>
z postaci iloczynowej
f(x)= a( x−1)(x−7) i f(14)= −45,5
| | 1 | |
−45,5= a(14−1)(14−7) to a= ............ = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
f(x) = − |
| (x−1)(x−7) =....... podaj postać ogólną |
| | 2 | |
30 paź 16:00