Oblicz (logarytm w wykładniku) proszę o pomoc
kwachu: Oblicz:
(po pierwszej liczbie 3 wszystko od 1\3 znajduje się w wykładniku)
31/3 log o podstawie 2 z liczby 16
Proszę o pomoc...
30 paź 14:27
kwachu: wyszło mi,że to będzie 161/3
Mam to zapisać w postaci pierwiastek 3 stopnia z 16?
30 paź 14:30
kwachu: A to zadanie żeby było altwiej odczytać wyglada tak:
31/3log216
30 paź 14:33
sushi_ gg6397228:
| 1 | |
| log 2 16 −−> tak wyglada potega  |
| 3 | |
30 paź 14:37
kwachu: tak, dokładnie...
30 paź 14:38
sushi_ gg6397228:
to ile to jest log2 16 −−>
30 paź 14:42
kwachu: 16 tak?
30 paź 14:46
sushi_ gg6397228:
loga b = x <==> ax= b
log2 16= x <===> 2x= 16 x=...
30 paź 14:49
kwachu: x=4 w tym wypadku... tylko mam problem z tym 1\3 co się z tym stało?
Bo ja to rozumiałem tak: (3log216) 1/3= 161/3
30 paź 14:52
sushi_ gg6397228:
na razie tylko sam logarytm robimy
3(1/3) * 4 = 343
30 paź 14:55
sushi_ gg6397228:
sa rozne podstawy
alogb c ≠ c
30 paź 14:56
kwachu: aha... już rozumiem

i teraz będzie tak: (3
4)
1/3 = 81
1/
3 = pierwiastek 3 stopnia z 81?
30 paź 14:59
kwachu: czy tylko wystarczy wartośc logarytmu obliczyć i już koniec?
30 paź 15:01
sushi_ gg6397228:
zalezy co jest dane w zadaniu
34/3 = 3√3*3*3*3= 3* 3√3
30 paź 15:06
kwachu: Mam tylko polecenie Oblicz. Zapisze 2 rozwiązania 1. wartość log, a 2. cały wynik w tej
formie. dzięki wielkie
30 paź 15:09
sushi_ gg6397228:
wiec wynik trzeba podac taki 3 3√3
mozna sobie na dole napisac osobne obliczenia do logarytmu
30 paź 15:13
kwachu: ok
30 paź 15:14