zad
kruki: Rozwiaż nierówność
30 paź 14:03
sushi_ gg6397228:
dziedzina; na jedna strone; wspolny mianownik
30 paź 14:29
kruki: Tak też zrobiłem, ale mi zupełnie inna odpowiedź wychodzi niż w książce
30 paź 14:33
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
30 paź 14:35
kwachu: Licznik : (x+3)*(x+5)−(x−1)*(x−3)
Mianownik : (x−3)(x+5)
tak mi się wydaje
30 paź 14:35
sushi_ gg6397228:
i teraz robimy obliczenia w liczniku
30 paź 14:38
kwachu: Licznik: x2+5x+3x+15−(x2−3x−x+3) = x2+5x+3x+15−x2+3x+x−3 = 12x+12 = 12(x+1)
30 paź 14:45
sushi_ gg6397228:
teraz mamy takie cos
| 12(x+1) | |
| >0 mnozymy obustronnie przez Mianownik kwadrat |
| (x−3)*(x+5) | |
12(x+1)*(x−3)*(x+5) >0 / : 12
(x+1)*(x−3)*(x+5) >0
zaznaczamy na osi 3 miejsca zerowe i robimy fale
30 paź 14:49
kruki:
| (x+3)(x−5)− (x−1)(x−3) | |
| >0
|
| (x−3)(x+5) | |
| x2−5x+3x−15− (x2−3x−x+3) | |
| > 0
|
| (x−3)(x+5) | |
| x2−5x+3x−15− x2+4x−3 | |
| >0
|
| (x−3)(x+5) | |
W liczniku zostaje 2x− 18. A to znaczy że x=9. Natomiast w podręczniku jest −1
30 paź 14:49
sushi_ gg6397228:
bo raz psizesz (x+5) a raz (x− 5)wiec sie zdecyduj
30 paź 14:52
kruki: rzeczywiscie mi się pomyliło z tym
− Sorki
30 paź 14:55