Oblicz granicę funkcji w minus nieskończoności
Kaśka: Witam. Mam problem z zadaniem:
Oblicz granicę funkcji:
lim x *
√x2+1 −
√x.
x zmierza do minus nieskończoności.
Odpowiedź to minus nieskończoność.
Stosuję sprzężenie i otrzymuję w liczniku x(x
2+1−x). Problem w tym, że w mianowniku otrzymam
√x2+1 +
√x. Wiem, że wyciągając x
2 spod pierwiastka zmienię znak z racji x −> minus
nieskończoność, ale co zrobić z
√x gdy x −> minus nieskończoność?
Z góry dziękuję za pomoc
30 paź 13:47
sushi_ gg6397228:
po co sprzęzenie
mamy x* √x2+1 ≈ x * √x2= x* |x|
wiec x* |x| − √x ≈ x* |x| −−−> − ∞
"≈" to oznacza ze w limesach wyrazenai beda dazyc do tego samego
30 paź 14:32
Kaśka: Ojej, mój błąd. lim x *( √x2+1 − √x).
Czy to coś zmienia?
30 paź 14:39
Kaśka: I mam jeszcze pytanie do czego dąży √x. To wartość ujemna?
30 paź 14:40
sushi_ gg6397228:
a moze tam bylo cos innego pod pieriwastkiem
bo dziedzina w takim zapisei to R+
30 paź 14:41
Kaśka: Hmm, no właśnie x jest pod pierwiastkiem...
Sprawdziłam z programem WolframAlpha i określa granicę w minus nieskończoności ako minus
nieskończoność...
30 paź 14:43
sushi_ gg6397228:
a moze tam jest √x2
bo inaczej
lim [x(√x2+1 − √x)] = lim [x(√x2 − √x)] = lim [x(|x| − √x)]
to co w nawiasie (..) zawsze dązy do +∞ i domnozyc na x czyli masz −∞*∞=−∞
30 paź 14:46
Kaśka: Może tu chodzi o to że wartość x* √x2+1 jest dużo mniejsza niż x*√x?
30 paź 14:47
Kaśka: Czyli |x| dąży do +∞ dla x−>−∞?
30 paź 14:49
sushi_ gg6397228:
zobacz czy przyklad jest dobrze przepisany, nie moga dac granicy "−∞" jak to nie jest w
dziedzinie drugiego pieriwastka
30 paź 14:50
Kaśka: Przykład przepisany jest dobrze, ale to podręcznik "Matematyka w zadaniach (...)" Bażańskiej i
Nykowskiej, a tam napotkałam już wiele błędów.
W każdym razie dziękuję, że poświęciłeś swój czas i wytłumaczyłeś to
30 paź 14:52
sushi_ gg6397228:
moze tam bylo √− x
30 paź 14:53
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
30 paź 14:53