dla jakich wartosci parametru m rownanie ma2 rozne pierwiastki rzeczywiste o
Raito: o jednakowych znakach
x2 − 2(m−1)x +m2 −5=0
Δ>0
(2m−2)2 − 4(m2 − 5)>0
−8m+24>0
m<3
c>0
m2 − 5>0
i tu bym napisała ze tj m>√5 m>−√5
ale to źle raczej
30 paź 13:35
ICSP: ja widzę że ty masz problem z rozwiazywanie nierówności kwadratowych.
m
2 − 5 > 0 ⇔ m∊(−
∞;−
√5) suma (
√5; +
∞)
zanim zaczniesz rozwiązywać zadania z parametrami polecam :
https://matematykaszkolna.pl/strona/93.html
30 paź 13:37
Raito: a przykladowo na maturze mogłabym zapis taki mieć?
m2 − 5 > 0
m=√5 m = −√5
narysowac os zaznaczyc ramiona w gore i podac przedzial taki wlasnie
m∊(−∞;−√5) suma (√5; + ∞) czy to jakos błędnie zapisane by było?
30 paź 13:42
ICSP: m2 − 5>0
m2 − 5 = 0
m = √5 v m = −√5
i teraz rysujesz układ. W nim obierasz jednostkę i rysujesz parabolę.
30 paź 13:43
Raito: o czyli już załapałam w czym się gubie, dzięki
30 paź 13:46