hi hi
ICSP: x
3 − x − 6 = x
3 − 2x
2 + 2x
2 − 4x + 3x − 6 = x
2(x−2) + 2x(x−2) + 3(x−2) = (x
2 + 2x +
3)(x−2)
Czyli jedynym rzeczywistym pierwiastkiem jest 2
A teraz chciałbym z Cardano :
| | −1 | | −6 | | 1 | | 26 | |
Δ = ( |
| )3 + |
| )3 = − |
| + 9 = 8 |
| |
| | 3 | | 2 | | 27 | | 27 | |
i taka delta mi się ładnie nie pierwiastkuje wiec x = 2 mi nie wyjdzie
30 paź 13:00
Trivial:
Wyjdzie.
3√3 − √Δ + 3√3 + √Δ = x /3
3−√Δ + 3+√Δ + 33√9−Δx = x3
6 + 3√27*9 − 27*Δx = x3
6 + 3√27*9 + 1 − 27*9x = x3
x3 − x − 6 = 0 OK.
30 paź 13:03
Trivial: Jak wpiszesz sobie w dobrym kalkulatorze takie wyrażenie z pierwiastkami z kosmosu to też
wyjdzie 2.
30 paź 13:05
ICSP: ale jak obliczyć tą 2?
30 paź 13:05
Trivial:
A myślałeś że wyjdzie ci tak ładnie 2?

Nie. Trzeba udowodnić, że:
3√3 − √8+26/27 +
3√3 + √8+26/27 = 2
dobrej zabawy.
Jeżeli istnieją pierwiastki wymierne, dużo szybciej jest sprawdzić wszystkie możliwości z
twierdzenia o trywialnych pierwiastkach wielomianu. No chyba, że dysponujemy komputerem, który
sobie policzyć ile kosmos z Cardano wynosi.
30 paź 13:08
Trivial: policzy*
30 paź 13:08
ICSP: ale ja chce ładną 2
30 paź 13:09
Trivial: No to policz.
30 paź 13:14
ICSP: wieczorem

Wieczorkiem też będziemy się uczyć rysować liczby zespolone
30 paź 13:16
Trivial: I, masz jakiś złoty środek na motywację?
30 paź 13:19
ICSP: tzn?
30 paź 13:20
Trivial: Tzn. muszę się zmotywować do pracy. Następny tydzień będzie ciężki. Mam do zrobienia pewien
projekt.
30 paź 13:21
30 paź 13:22
ICSP: jak to mówi mój profesor:
"Macie przerwę, wyjdzie na plac i kupcie trochę amfetaminy, bo wam słabo idzie"
Eta ty znasz się na liczbach zespolonych?
30 paź 13:25
Trivial: Eh. Chyba będę musiał po prostu zacząć. Zacznę... jutro!
30 paź 13:35
ICSP: Ja już starałem się coś robić, ale to nadal nic z porównaniu z tym co robię na tym forum
30 paź 13:38
Vax: 3√3−√8+26/27+
3√3+√8+26/27 =
3√(1−√2/3)3+
3√(1+√2/3)3 =
30 paź 13:38
Trivial: Widzę, Vax się przyczaił.
30 paź 13:40
Vax:
30 paź 13:40
ICSP: Dobrze
Vax
Teraz mów jak na to wpadłeś i czy są jakieś zależności ?
30 paź 13:40
Vax: 3+
√8+26/27 = 3+11
√2/27
Dobrze by było znaleźć takie x,y że
3+11
√2/27 = (x+y
√2/27)
3
⇔
| | 2 | | 2 | |
3+11√2/27 = x3+3x2y√2/27+ |
| xy2+ |
| √2/27y3 |
| | 9 | | 27 | |
Fajnie by było, jakby:
{3x
2y
√2/27+2/27
√2/27y
3 = 11
√2/27
Czyli
{3x
2y+2/27y
3 = 11
No to co, sprawdźmy sobie x=1, wstawiamy do 1 i mamy:
y
2 = 9, czyli y = +/− 3, bierzemy sobie y=3, wstawiamy do 2 równania i widzimy, że działa,
czyli:
3+
√8+26/27 = (1+3
√2/27)
3 = (1+
√2/3)
3
Podobnie 3−
√8+26/27 = (1−
√2/3)
3
30 paź 13:49
ICSP: nie wpadłbym na to
30 paź 13:57