indukcja
kam: mamy ze; 10n+4n−2=3k
i dla n+1 doszedlem do postaci:
10*3k+(−6*4n+18) i nie wiem bardzo jak ten drugi nawias przekształcic zeby było widoczne ze
cale wyrazenie jest podzielne przez 3
30 paź 12:42
Godzio:
10n + 1 + 4n + 1 − 2 = 10*10n + 4*4n − 2) = 10(10 + 4n − 2) − 6*4n + 18 =
= 10 * 3k − 3 * 3*4n + 3 * 6
30 paź 12:48
kam: a no w sumie tak powinno wystarczyć. bo zaczołem sie zastanawiac jak cos podowadac czy
poodejmowac zeby ten drugi nawias zapisac jako coś tam razy 3k. no ale chyba tak juz
wystarczy

. i w ostatniej linijce jest bład

D ma byc = 10 * 3k − 3 *
2 *4
n+ 3 * 6
30 paź 13:00