Pomocy!
Monika: Czy ktoś mi pomoże rozwiązać tą granicę ciągu:
| (n+2)!+ (n+1)! | |
| |
| (n+2)!− (n+1)! | |
30 paź 11:55
30 paź 12:03
ICSP: (n+2)! = (n+1)! * (n+2)
Skorzystaj z tego.
30 paź 12:06
Monika: Czyli ostateczny wynik będzie:
30 paź 12:18
ICSP:
30 paź 12:20
Monika: A jak?
30 paź 12:20
ICSP: Rozpisz najpierw A późnej wyciągnij (n+1)! przed nawias.
30 paź 12:21
Monika: no to jest:
| (n+2)+ (n+1)! | |
| .....rozpisuje (n+1)!= n(n−1)!(n+1) i skaracam? |
| (n+2)− (n+1)! | |
30 paź 12:23
ICSP: licznik:
(n+2)! + (n+1)! = (n+1)!(n+2) + (n+1)! = (n+1)!(n+2+1) = (n+1)!(n+3)
tak samo zrób z mianownikiem.
(n+1)! się skróci
30 paź 12:25
Monika: A nie powinno tam być tylko (n+2), bo wyrzuciłam wcześniej (n+1)! przed nawias i się skróciło?
30 paź 12:27
ICSP: (n+1)![(n+2) + 1]
30 paź 12:29
Monika: czyli ostateczny wynik jest równy 1
30 paź 12:34
ICSP: 
Zauważ ze w mianowniku jest minus.
30 paź 12:35
ICSP: Chociaż ostatecznym wynikiem jest 1
30 paź 12:37