Dla jakiej wartosci parametru m rownanie ma 2 rozne rzeczywiste pierwiastki
Raito: x2 +3mx + 2m2 +2=0
Δ= 9m2 −4(2m + 2)= m2 −8
m2 −8>0
m2 >8
m> √8 ∨ −√8
a=1
c>0
2m2 +2>0
ii coś nie tak
m2 >−1
albo gdzieś się machnęłam znowu albo nie wiem
30 paź 11:45
Raito: Dla jakiej wartosci parametru m rownanie ma 2 rozne rzeczywiste pierwiastki dodatnie
30 paź 11:46
ICSP: policz jeszcze raz Deltę. .
30 paź 11:49
jan: w Δ 2m2+2
30 paź 11:49
ICSP: założenia to:
Δ>0
x1 + x2> 0
x1*x2>0
30 paź 11:50
Raito: a tak zapomnialam kwadratu w przepisywaniu 2m2+2
ale wynik nadal ten sam
30 paź 11:52
jan: (m+2√2)(m−2√2)>0
30 paź 11:59
nieokiełznany: a=1, b= 3m, c=2m
2 + 2
założenia:
Δ > 0
x
1 + x
2 > 0
x
1x
2 > 0
Δ > 0
(3m)
2 − 4*1(2m
2 + 2) > 0
9m
2 − 8m
2 − 8 > 0
m
2 −8 > 0
m
2 > 8
m
1 > 2
√2 lub m
2 < −2
√2
m∊(−
∞, −2
√2)U( 2
√2, +
∞)
−3m > 0
m < 0
m∊(−
∞, −2
√2)
2m
2 + 2 > 0
2m
2 > − 2
m
2 > −1
m
2 ≠ −1
brak rozwiązania
Odp : m∊(−
∞, −2
√2)
30 paź 12:04
Raito: 2√2 to to samo co √8
ale dalej cos mi tu nie pasuje jak c>0 policzyc?
2m2 +2>0
30 paź 12:04
Raito: nieokiełznany dzięki
30 paź 12:05