Kombinatoryka- losowanie kul z pojemnika
parabolkaa: W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 5 czarnych. Na ile sposobów można wyjąć z pojemnika 3
kule tak, aby otrzymać:
a) 3 kule białe
b) 2 kule białe i jedną czarną
c) 3 kule tego sameg koloru
d) co najmniej jedną kulę białą?
proszę również o wytłumaczenie
30 paź 10:51
Bogdan:
| | | | | | 4 | | 1 | |
|A| = | * | = 4*1 = 4, P(A) = |
| = |
| |
| | | | 84 | | 21 | |
| | | | | | 4*3 | | 30 | | 5 | |
|B| = | * | = |
| *5 = 30, P(B) = |
| = |
| |
| | | | 1*2 | | 84 | | 14 | |
| | | | | | | | | | 5*4*3 | | 14 | | 1 | |
|C| = | * | + | * | =4*1+1* |
| =14, P(C)= |
| = |
| |
| | | | | | 1*2*3 | | 84 | | 6 | |
| | | | | | 74 | | 37 | |
|D'| = | * | = 1*10 = 10, |D| = 84 − 10 = 74, P(D) = |
| = |
| |
| | | | 84 | | 42 | |
30 paź 11:27
parabolkaa: dziękuję!
31 paź 15:01
1ava: dlaczego nie:
a) (4nad3)
b) (4nad2)*5
c) (4nad3)+(5nad3)
(4nad1)(5nad2)+(4nad2)(5nad1)+(4nad3) ?
Mi to jakoś bardziej pasuje ale mogę się mylić
12 maj 21:46
wredulus_pospolitus:
(a) na jedno wychodzi
(b) na jedno wychodzi
(c) na jedno wychodzi
(d) na jedno wychodzi
12 maj 21:53