fizyka, silnik cieplny
eina: Silnik cieplny oddaje do chłodnicy 80% ciepła pobranego z grzejnika, wykonując pracę W=800J.
a) Jaką część pobranego ciepła została wykorzystana na wykonanie pracy?
b) Jaka jest sprawność silnika w %?
c)Ile ciepła Q1 pobrał silnik?
Proszę o podpowiedzi jak mógłbym rozwiązać to zadanie
30 paź 10:17
nieokiełznany: Q
1 − ciepło pobrane, Q
2 − ciepło oddane, ni − sprawność silnika
a) praca W = Q
1 − Q
2, gdzie Q
2 = 0,8Q
1
W = Q
1 − 0,8Q
1
W = 0,2Q
1
Odp: 0,2
| | W | | 800J | |
b) sprawność ni = |
| * 100% = |
| * 100% = 20% |
| | Q1 | | 4000J | |
| | W | | 800J | |
c) Q1 = |
| = |
| = 4000J |
| | 0,2 | | 0,2 | |
30 paź 11:29