Równania i nierówność
ewelina11:

Rozwiąż równanie i nierówność
30 paź 10:10
krystek: Zał i liczysz
a)xe(−
∞,−2)⇒...
xe<−2,
∞)⇒..
b)xe(−
∞,1)⇒..
| | 4 | | −8 | | 8 | |
xe(1:∞)⇒.. lub mnozysz obustronnie przez |
| i wówczas |
| <1−x< |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
c) analogicznie i wymnażajac na "krzyż"
30 paź 10:45
Bogdan:
| | y | |
Ewelino − jak rozwiążesz takie równanie: |
| = y − 7 ? |
| | 2 | |
30 paź 10:45
krystek: Bogdan tez fakt!

w a)
30 paź 10:47
ewelina11:

wyszło w a
30 paź 11:04
Bogdan:
Czyli wg Ciebie
ewelino11 wyszło, że 0 = −14, czy tak?
| | y | |
Proponuję jeszcze raz, rozwiąż najpierw równanie |
| = y − 7 |
| | 2 | |
30 paź 11:09
ewelina11: nie rozumiem tego równania
30 paź 11:14
ewelina11: Y/2=y−7 to wychodzi y=2y−14
30 paź 11:22
Bogdan:
to y = ...
30 paź 11:27
ewelina11: to ile y
30 paź 12:01
ewelina11: y=7
30 paź 12:01