funkcja
alien: Dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór (−2,4> , a zbiorem wartości tej funkcji jest zbiór
<−1,3).Podaj dziedzine i zbiór wartości poniższej funkcji.
g(x)=f(x+2)
Proszę o dokładne wyjaśnienie bo mam sporo takich przykładów a chce to zrozumieć i zrobić.
30 paź 09:54
krystek: Aby wykonąć wykres f(x−a) przesuwasz wykres y=f(x) o wektor [a,0] inaczej mówiąc o a jednostek
poziomo .
W Twoim przypadku o [−2,0].Dziedzina sie zmieni i będzie (−4,2> a zb wartości nie ulega
zmianie.
30 paź 10:36