Trygonometria - związki między funkcjami
Załamana: Pomocy

2/cosα − (tgα + ctgα)
2 = tg
2α − ctg
2α
Nie rozumiem tego w ogóle

niech mi to ktoś rozwiąże i mniej więcej wytłumaczy błagam
30 paź 08:51
sushi_ gg6397228:
zapisz na pomoca ulamka
(tg x + ctg x)2= wzory skroconego mnozenia
30 paź 09:02
Załamana: a tego cos jak się pozbyć ? to strona lewa ma być równa prawej
30 paź 09:15
sushi_ gg6397228:
kliknij po wiecej przykladow bo nie wiem gdzie konczy sie ułamek
30 paź 09:16
Załamana: 2cosα − (tgα + ctgα)
2 = tg
2α − ctg
2α
Przepraszam i dziękuje, że mi powiedziałaś/łeś

bo nie wiedziałam jak się robi ułamek
30 paź 09:20
sushi_ gg6397228:
| 2 | |
| − (tg x +ctg x)2 = tg2 x − ctg2 x |
| cos x | |
dla x= 30
o
lewa strona ≠ prawa strona
30 paź 09:20
Załamana: Ale ja muszę udowodnić, że prawa równa się lewej
30 paź 09:23
sushi_ gg6397228:
wiec moze przyklad jest źle zapsiany
dostalas kontr przyklad= wiec nie moze byc rownosci miedzy stronami
30 paź 09:24
sushi_ gg6397228:
dla x= 45
o
| 4 | |
| − 4= 0 to tez prowadzi do tego lewa strona≠ prawa strona |
| √2 | |
30 paź 09:26
Załamana: Dziękuje
30 paź 09:29
Załamana: Obliczyłam twoim sposobem i wyszło, ze się równa. Dziękuje

!
30 paź 09:45