a taki wielomin
MICHAŁ: a jak rozłożyc taki wielomian
x
3−x−6

?
29 paź 23:48
Basia:
zauważ, że 2 jest pierwiastkiem tego wielomianu, czyli musi on być podzielny przez x−2
29 paź 23:50
ICSP: x3 − 2x2 + 2x2 − 4x + 3x − 6 = x2(x−2) −2x(x−2) + 3(x−2) = (x−2)(x2 − 2x + 3) =
x2 − 2x + 3 = 0 ⇔ x nie należy do R
29 paź 23:51
MICHAŁ: mam jeszcze jedno pytanie jak szukam pierwiastka wielomianu to szu kam liczby która jest
podzielna przez ostatnią i to jest p np liczba −32 to to moze być
(1,−1,2,−2,4,−4,8,−8,16,−16,32,−32) a liczba Q to co to jest

?
30 paź 00:02
sushi_ gg6397228:
q− liczba ktora stoi przed x w najwyzszej potedze
30 paź 00:03
konrad: A skąd to p i q
30 paź 00:03
sushi_ gg6397228:
2x4+5x3− 32 −−>q= 2
1x3+2x2− 3x−32 −−−−> q=1
30 paź 00:04
Gustlik: Schematem Hornera:
1 0 −1 −6
1 1 1 0 −6
−1 1 −1 0 −6
2 1 2 3 0
x=2 jest pierwiastkiem.
W(x)=(x−2)(x2+2x+3)
Δ=22−4*1*3=4−12=−8<0, dalej się nie da, bo delta ujemna, trójmian kwadratowy nie ma
pierwiastków.
30 paź 00:08
MICHAŁ: a jeśli liczb z p i z q sie pokrywaja to co

?
30 paź 00:09
sushi_ gg6397228:
wiec podejrzana liczba bedzie
1
30 paź 00:11
Gustlik: Po co wprowadzać jakieś nowe oznaczenia? Najlepiej oznaczyć: pierwszy wspołczynnik jako a, a
ostatni − wyraz wolny − jako c, jak np. w funkcji kwadratowej, będzie to łatwe do
zapamiętania.
| | dzielnik c | |
Wtedy pierwiastek wymierny będzie ułamkiem postaci: |
| .
|
| | dzielnik a | |
Czyli dla wielomianu 2x
4+5x
3− 32 a=2, c=−32.
30 paź 00:16