Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rzeczywiste pierwiastki +
Raito: 1) x2 +3mx+ 2m2 +2= 0
2)x2 −2(m−2)x +m2 − 2m−3=0
29 paź 23:45
ICSP: Δ>0
x1 + x2 > 0
x1 * x2 > 0
29 paź 23:46
Raito: ten 2) tak wlasnie wyliczyłam i wychodzi mi coś żle bo −nieskonczonosc,7 a to jest źle
29 paź 23:47
ICSP: w takim razie jest gdzieś błąd rachunkowy.
Napisz obliczenia to sprawdzimy
29 paź 23:48
29 paź 23:49
Raito: Δ=4(m−2)2−4(m2−2m−3)=−8m+28
−8m+28>0
m<−3,5
zaraz dam dalej
29 paź 23:52
Raito: i sobie uzaleznilam, ze a=1
b >0 a c<0 chyba ze to zle zalozenie
m2−2m−3>0
Δ=4+12=16
m1=−7
m2=9
−m(m−2)<0
−m2+2m<0
m1=0 m2=2
29 paź 23:54
29 paź 23:55
Raito: i jak biore juz koncowe ogolem zbiory to mi wychodzi (−∞,−7)
coś nie taak
29 paź 23:56
ICSP: a nie dobrze masz

źle przepisałem współczynnik c na kartce
29 paź 23:56
Raito: oo to obliczenia są ok? to co tu źle ?
29 paź 23:57
ICSP: a skąd to m w drugim warunku?
29 paź 23:57
ICSP: to przed nawiasem.
29 paź 23:58
Raito: −m(m−2)<0
−m2+2m<0
m1=0 m2=2
o to

a to nie z tego by bylo że x1+x2=− b/a i wtedy jak a =1 to zeby byly obie dodatnie wzielam
sobie ze b jest <0
29 paź 23:59
Raito: oo rzeczywiscie zaraz poszukam skąd xd
30 paź 00:00
Raito: no tak to jest źle

to policze zaraz
30 paź 00:01
ICSP: b = −2(m−2)
a = 1
2(m−2) > 0 ⇔ m > 2
Teraz pytam się skąd to m przed nawiasem?
30 paź 00:01
Raito: −2(m−2) <0 powinnam napisac racja!
30 paź 00:02
Raito: i teraz biore te wszystkie ze m <−3,5
m>2
i z Δ ze m ∊ (−∞,7)∪(9,+∞)
i zbior dalej mi glupio wychodzi
30 paź 00:05
ICSP: zbiór pusty.
Brak rozwiązań.
30 paź 00:05
Raito: to w ksiazce musi byc widac bład bo piszą ze m ∊(3, 3.5)
30 paź 00:07
sushi_ gg6397228:
bo źle policzyles Δ
30 paź 00:08
ICSP: przeliczę to jeszcze raz na spokojnie.
30 paź 00:09
sushi_ gg6397228:
−8m+28 <0 <==> m < 3,5
30 paź 00:10
sushi_ gg6397228:
−8m +28 >0 <==> m <3,5
30 paź 00:11
ICSP: Δ = 4(m−2)2 − 4(m2 − 4m −3) = 4(m2 − 4m + 4 − m2 + 2m + 3) = 4(−2m + 7)
−2m + 7 > 0 ⇔ m < 3,5
30 paź 00:11
Raito: alee niee sushi gg6397228
Δ>0
30 paź 00:11
Raito: aa no − tam by byl przy 28 rzeczywiscie dzięki
30 paź 00:12
Raito: ale nadal z tego nie wyjdzie taka odpowiedz jak oni podali ; <
30 paź 00:13
ICSP: rozwiąż jeszcze raz nierówność:
m2 − 2m −3 > 0
30 paź 00:15
sushi_ gg6397228:
1warunek m<3,5
2. warunek m>2
3 warunek
m2−2m−3>0
(m−3)(m+1) >0
(−∞, −1) u(3, +∞)
30 paź 00:17
Raito: no to z Δ jest 16 a ja pomylilam potem jeeej >.< juz widze bład
30 paź 00:17
Raito: DZIĘKI WSZYSTKIM

WYSZŁOOO nawet zbior dobry juz mam
30 paź 00:20