romb
kamila: PROSZĘ, POTRZEBUJĘ NA JUTRO!
przekatne rombu maja 6 i 8 cm. trzeba obliczyc pole i obwod. kompletnie nie wiem jak to zrobic,
pomozcie!
29 paź 23:23
29 paź 23:29
kamila: | | 6*8 | |
Czyli P= |
| = 24 CM POLE |
| | 2 | |
29 paź 23:38
kamila: A co z obwodem?
29 paź 23:39
sushi_ gg6397228:
tak
teraz trzeba obliczyc bok rombu
| | f | | e | |
wiadomo, ze ( |
| )2+ ( |
| )2= a2 |
| | 2 | | 2 | |
wylicz
a
29 paź 23:40
kamila: 122
29 paź 23:44
sushi_ gg6397228:
tutaj mamy zwykłego Pitagorasa
29 paź 23:45
kamila: NIE WIEM.
29 paź 23:47
sushi_ gg6397228:
patrzymy na link i czym sa
e i
f
29 paź 23:49
Gustlik: Kamila, wynik dobry, ale pole mierzy się w cm2, a nie w "zwykłych" cm.
Co do obwodu: przekątne dzielą romb na 4 przystające trójkaty prostokatne. Jeżeli przekątne są
6 i 8, to ich połówki są 3 i 4. Liczysz z tw. Pitagorasa:
a2=32+42=...=25 /√
a=5
Obw=4*5=20 cm.
29 paź 23:50
kamila: no są przekątnymi rombu
29 paź 23:50
kamila: Dziekuję Kamila. I już zrozumiałam wszystko. Dzieki Wam obojgu za pomoc
29 paź 23:53