pomocy
MICHAŁ: taka nierówność
x
2−6x+5>0
i z niej wynika x
2 −6x+9−9+5>0 wiem ze, wiem ze jest to wzór skróconego mnozenia, ale jak to
jest zrobione

?
29 paź 23:10
konrad: A po co takie coś robić

Oblicz deltę i miejsca zerowe.
29 paź 23:12
konrad: Albo tak
x2−6x+5>0
x2−x−5x+5>0
x(x−1)−5(x−1)>0
(x−5)(x−1)>0
29 paź 23:14
MICHAŁ: wiem ze można liczyc delte ale tak jest za duzo liczenia i chciałbym sie dowiedzieć jak to jest
zrobione tym sposobem który podałem
29 paź 23:25
ICSP: x2 − 6x + 9 − 9 + 5 = (x−3)2 − 22 = (x−3−2)(x−3+2) = (x−5)(x−1)
29 paź 23:26
MICHAŁ: a dlaczego w jednym awiasie jest +2 a w drugim jest −2 ?
29 paź 23:28
konrad: Oo, takiej metody nie znałem

I szczerze jej nie rozumiem. Z czego to wynika, że można to 2
2
tak sobie rozbić dziwnie i wsadzić w nawiasy
29 paź 23:30
Krasiu: @MICHAŁ @konrad:
Z wzrou: a2 − b2 = (a + b)(a − b)
a: (x − 3)
b: 2
29 paź 23:35
ICSP: a2 − b2 znasz?
29 paź 23:35
konrad:
faktycznie
29 paź 23:42
ICSP:
29 paź 23:44