wielomiany
kamila: Wyznacz pierwiastki wielomianu
W(X)= (x2−25) (x−6) (x+4)
nie radzę sobie z 1 nawiasem. czy reszta wyjdzie x=6, x= −4?
29 paź 22:28
sushi_ gg6397228:
to juz bylo wczoraj
x2−25= 0 (a2−b2= (a−b)(a+b) lub na upartego delte )
29 paź 22:30
kamila: A, czyli ze wzoru skróconego mnożenia? to już jasne.
czy to będzie tak?
x2−52= (x−5)(x+5) hm...i co dalej? przyrównać nawiasy do zera wystarczy?
x=5 i x= −5 ? sprawdzi ktoś?
29 paź 22:34
sushi_ gg6397228:
tak
wszystkie wyniki sa ok
29 paź 22:44
kamila: uff, dzięki za pomoc, jedno zadanie z glowy
29 paź 22:50