twierdzenie talesa
kamila:

a) obliczyć x
b) obliczyć bc, zaokrąglić wynik
a) wiem, że mogę obliczyć, to ze stosunku
212 =
2 + (x+3)14 lecz nie wiem jak dalej
wyliczyć.
29 paź 22:09
sushi_ gg6397228:
na krzyza pomnozyc
29 paź 22:21
sushi_ gg6397228:
ale najpierw dobrze zapisz proporcje
29 paź 22:24
kamila: a te, które napisałam są poprawne dla punktu a?
29 paź 22:26
sushi_ gg6397228:
nie
29 paź 22:30
sushi_ gg6397228:

masz trojkaty wiec dobrze ułóz proporcje
29 paź 22:34
kamila: dlaczego?
29 paź 22:34
kamila: 14x+3=2x ?
29 paź 22:35
sushi_ gg6397228:
to tak samo jak bys napisala
2+3= 5+6
ale
3+5= 2+6
29 paź 22:36
sushi_ gg6397228:
| | prawa 1 | | lewa 2 | |
trzeba pisac z tej samej strony a raz piszesz |
| = |
| |
| | lewa 1 | | prawa 2 | |
boki musza byc z tej samej strony
| prawy 1 | | prawy 2 | |
| = |
| |
| lewy 1 | | lewy 2 | |
29 paź 22:38
kamila: czy w/w proporcje są teraz dobrze?
29 paź 22:38
sushi_ gg6397228:
nie są
przeciez napsialem jak maja byc poprawnie
29 paź 22:44
kamila: no to ułożyłam wg Twojej sugestii 14x+3=2x ?
29 paź 22:46
kamila: 14x+3=x2 teraz dobrze?
29 paź 22:47
sushi_ gg6397228:
co napisalem o 22.38 w pierwszej linijce −−> tak nie moze byc
czytamy 3 linijke i ukladamy proporcje dla torjkatow podanych na rysunku
29 paź 22:48
kamila: wyjdzie 28=x2=3x, tak?
29 paź 22:48
sushi_ gg6397228:
wole zrobic
podstawiamy do tego swoje dane i liczymy
29 paź 22:53
kamila: no to i tak nie zmienia potem obliczeń, bo z proporcji i tak wychodzi potem 28= x2 +3 i
właśnie nie wiem jak to wyliczyć
29 paź 22:55
kamila: wyjdzie 28= 5x /:5
28= w przybliżeniu 5,5 ?
29 paź 22:56
kamila: znaczy się x= 5,5
29 paź 22:57
sushi_ gg6397228:
chyba
x2+3x−28=0
nie pisze aby zaokraglac x wiec trzeba podac z pieriwastkiem liczbe
29 paź 22:58
kamila: a skąd to 3 x? i czemu napisałeś to formie funcji kwadratowej? moje obliczenia były złe?
29 paź 23:01
sushi_ gg6397228:
bo trzeba umiec mnozyc
(3+x)*x= ....
29 paź 23:02
kamila: ile ostaatecznie będzie wynosił x i jak obliczyć odcinek |BC|?
29 paź 23:02
sushi_ gg6397228:
jak z takiego czegos
28=x
2+3
moze wyjsc
28= 5x
29 paź 23:03
sushi_ gg6397228:
odcinek |bc| to robimy proporcje na trojkacie−−> rysunek zrobilem , wiec tylko zapisac dobra
proporcje i po sprawie
29 paź 23:04
kamila: WYSZŁO 28= X2 + 3X TAK? nie wiem jak to dalej obliczyć...nie wiem ile wyjdzie x. Pomożesz?
29 paź 23:05
sushi_ gg6397228:
zapisalem o 22.58 rownanie kwadratowe−−>Δ, x1, x2
29 paź 23:07
Aga:
x*(x+3)=2*14
x
2+3x−28=0
Δ=121
x
1=−7... nie może być ujemne
x
2=4
odp. x=4
29 paź 23:09
kamila: Ok, mam... delta= 11, x1= 4, x2= 8 i co dalej? nie wiem dalej ile wynosi x.
29 paź 23:13
kamila: a skąd w x1 Aga wyszło Ci −7?
29 paź 23:14
sushi_ gg6397228:
x=4
29 paź 23:15
kamila: x1= −4, tak?
29 paź 23:15
29 paź 23:15
kamila: jak to obliczyliście? nie ogarniam...
29 paź 23:16
kamila: no to przecież z tego sushi wychodzi −4 . A z x2 wychodzi 8 . bo 14:2. Więc x = 8?
29 paź 23:18
kamila: a jak ułozyć proporcję do obliczenia bc?
29 paź 23:20
29 paź 23:24
29 paź 23:24
sushi_ gg6397228:
podalem trojkaty o 22.34 wiec zapisz proporcje tylko na bokach do sprawdzenia
29 paź 23:24
kamila: adde=abbc?
29 paź 23:29
sushi_ gg6397228:
tak pisz duze U
i teraz podstaw wartosci bokow
wiesz ze x=4
29 paź 23:31
Aga: ok.
29 paź 23:31
kamila: 7X=108 /: 7
X= 15, 42
29 paź 23:35
kamila: DZIĘKUJĘ WAM ZA POMOC, JESTEM NOGA Z MATMY...ale z Wasza pomoca i cierpliwoscia sie udałło
29 paź 23:35
sushi_ gg6397228:
x=15,43
lub x= 15,4
lub x= 15
nie bylo podane do ile miejsc po przecinku zaokraglic
29 paź 23:42