liczby zespolone na płaszcyźnie
Katarzyna: |z+1|<|1−z|
nie wiem jak się za to zabrać
29 paź 22:04
sushi_ gg6397228:
z=x+bi
zapisz to pod modułami
29 paź 22:07
Godzio:
Nie ma chyba sensu, po prostu zaznaczyć punkty na płaszczyźnie, i narysować odpowiednią
półpłaszczyznę
29 paź 22:10
Basia:
jest sens Godziu, nie każdy to od razu widzi
z = x+yi
z+1 = (x+1) +yi
1−z = (1−x)+ (−y)i
√(x+1)2+y2 < √(1−x)2+(−y)2
(x+1)2 + y2 < (1−x)2+y2
x2+2x+1 < 1−2x+x2
4x < 0
x<0
to jest II i III ćwiartka bez osi OY (czyli nie półpłaszczyzna)
30 paź 00:00
Godzio:
A gdyby było |z + 1| ≤ |1 − z| to już by była półpłaszczyzna tak ?
30 paź 01:15