Pochodna funkcji
Pochodna : e−sinx
pochodna z tej funkcji = ?
29 paź 20:20
Godzio:
e−sinx * (−cosx) = − e−sinxcosx
29 paź 20:21
pomagacz:
przez podstawienie:
(e−t)' = ...
t = sin(x)
t' = ...
(e−t)' = (e−t)' * t'
29 paź 20:22
Pochodna : a czy pochodna z ex to nie jest ex ?
29 paź 20:25
Godzio: Tak
29 paź 20:27
Pochodna : to − sinx nie jest jakby tym "x" ?
29 paź 20:28
Godzio:
Jest, ale e−sinx to funkcja złożona, a pochodna funkcji złożonej to iloczyn pochodnych
poszczególnych fnkcji
(ex)' = ex * (x)' = ex * 1 = ex
(e−sinx)' = e−sinx * (−sinx)' = ..
29 paź 20:29
Pochodna : OK, wielkie dzięki.
29 paź 20:31