nierówności z wartością bezwzględną
filczy1: Pomoże ktoś z rozwiązaniem?
[13/(x−3)]−[3/(x+1)]<−4
(x−4)/(x−5x)<0
|x/4−1|<5
|3x−5|<|x+9|
29 paź 20:16
sushi_ gg6397228:
wkład własny−−> nawet nie umiesz poprawnie zapisac przykladów
kliknij po wiecej przykladow
29 paź 20:24
29 paź 20:25
filczy1: (x2−4)/(x2−5x)<0
ten przykład źle zapisałem, ale pozostałe dobrze
29 paź 20:35
Jolanta: wynik dzielenia jest ujemny jeżeli licznik i mianownik maja przeciwne znaki ujemny będzie
również jezeli je pomnożymy
(x−2)(x+2)*(x−5)x <0 wzór a2−b2=(a+b)(a−b)
(x−2) (x+2) x (x−5)=0
x−2=0 x+2=0 x=0 x−5=0
x=2 x=−2 x=0 x=5
masz wielomian czwartego stopnia x2*x2=x4 a=1
zaznaczasz na osi pierwiastki i rysujesz linię od prawej strony od góry,przechodzi przez
pierwiastki odpowiedzia sa przedziałąy pod osią
29 paź 20:57
filczy1: dzięki za rozwiązanie, udało mi się ten przykład zrobić samemu, ale jeszcze potwierdziłaś
poprawność mojego toku myślenia, rozwiązaniem tego będzie x∊(−2;0)∪(2;5)
29 paź 21:40