miejsce zerowe funkcji
alien: oblicz miejsce zerowe funkcji.
29 paź 20:11
Godzio:
D = (2,
∞)
| x + 1 | |
| = 0 ⇔ x + 1 = 0 ⇒ x = −1 ∉ D |
| √x − 2 | |
Odp: Brak miejsc zerowych
29 paź 20:12
kachamacha: brak
29 paź 20:12
alien: a może mi ktośwyjaśnić jak to sie robi na tym przykładzie
29 paź 20:16
Godzio:
Przykład jest niemal identyczny, nie widzę tutaj potrzeby robienia ponownie tego samego, jak za
Ciebie zrobię nic się nie nauczysz, próbuj !
Określ dziedzinę, nie można dzielić przez zero, oraz wyrażenie pod pierwiastkiem nie może być
ujemne, ⇒ ... > 0 ⇒ x ∊ ... i masz dziedzinę
Chcąc obliczyć miejsce zerowe przyrównaj licznik do zera i sprawdź czy x który wyznaczyłeś
należy do dziedziny, jeśli tak to otrzymałeś miejsce zerowe, jeśli nie, to odpowiedź to brak
miejsc zerowych
29 paź 20:20
konrad: D=(−2,∞)
x−3=0
x=3
29 paź 20:20
alien: dzieki godzio chodziło mi o naprowadzenie i to własnie zrobiłeś
29 paź 20:26
Godzio:
29 paź 20:27
alien: godzio a jak mi wyszło ze D(−∞,1) a miejsce zerowe x2=4 x=2 x=−2 to miejscem zerowym jest
tylko −2 bo nalezy do dziedziny ?
29 paź 20:31
Godzio:
Tak
29 paź 20:32
alien: dzieki
29 paź 20:35