Funkcje liniowe
Hiromi_Ise: Oblicz współrzędne punktu przecięcia się wykresów funkcji liniowych określonych wzorami y = mx
− m i y = −mx + m, gdy x≠0.
Ma ktoś jakiś pomysł?
29 paź 19:49
sushi_ gg6397228: uklad rownan trzeba rozwiazac
29 paź 19:53
Hiromi_Ise: ok, wkładam te dwa równania w układ, ale co z zależnością x≠0 ?
29 paź 19:55
sushi_ gg6397228:
a moze mialo byc
m≠0
aby sie przez
0 nie dzieliło
29 paź 19:57
Hiromi_Ise: A przepraszam, mój błąd, to byłoby bez sensu... −−'
29 paź 19:59
Godzio:
y = mx − m
y = − mx + m
mx − m = −mx + m
2mx = 2m
x = 1 ⇒ y = m − m = 0
P(1,0)
29 paź 20:13