matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
muszę rozwiązać zadanie ,nie wiem jak
Natalia:
potrzebuje waszej pomocy
! Oblicz średnią arytmetyczną ,średnią ważoną ,medianę ,wariancję oraz odchylenie standardowe ,mając dany zbiór liczb: (2,3,5,10,14,18,20)
29 paź 19:49
sushi_ gg6397228:
https://matematykaszkolna.pl/strona/i22.html
29 paź 19:50
Natalia:
medianą będzie liczba 10 bo ciąg jest nieparzysty a średnia ważona ?
29 paź 20:14
sushi_ gg6397228:
a jakie sa wagi do tego zadania; jak nie ma wag to liczymy jak normalna sredna arytmetyczna
29 paź 20:15
Natalia:
2+3+5+10+14+18+20
72
czyli a =
=
≈10,28
7
7
sushi :czy tyle miało wyjść?
30 paź 20:08
Natalia:
średnia arytmetyczna
2+3+5+10+14+18+20
72
czyli
=
≈10,28
7
7
Sushi :czy tyle miało być?
30 paź 20:12