marta: dany jest układ równań
x+2y+z=2m
-x+4y+z=8
2x-y-z=m-8
Rozwiąż układ równań. Czy wyjdzie wynik wyznaczając np. x podstawiając,
odejmując itd. Bo chyba wychadza tozsamosci... czy jest jakas inna metoda?
17 kwi 14:42
byskup: x+2y+z=2m
-x+4y+z=8
2x-y-z=m-8
w takim wypadku musisz wyznaczyć "m" za pomocą niewiadomych "x;y;z"
rozwiązujesz układ równań (spróbuj sama - poradzisz sobie) tak że:
x=3/2m+8
y=m/2
z= --m/2 -8
do dowolnego równania podstawiasz te niewiadome wyznaczasz sobie "m"
np:
x+2y+z=2m
3/2m+8+2*m/2+(-m/2-8)=2m
3/2m+8+m-m/2-8=2m
0m=0
otrzymuje tożsamość dla każdego m∈R układ równanie będzie spełniony
17 kwi 16:36
Adik: +2y+z=2m
-x+4y+z=8
2x-y-z=m-8
w takim wypadku musisz wyznaczyć "m" za pomocą niewiadomych "x;y;z"
rozwiązujesz układ równań (spróbuj sama - poradzisz sobie) tak że:
x=3/2m+8
y=m/2
z= --m/2 -8
do dowolnego równania podstawiasz te niewiadome wyznaczasz sobie "m"
np:
x+2y+z=2m
3/2m+8+2*m/2+(-m/2-8)=2m
3/2m+8+m-m/2-8=2m
0m=0
otrzymuje tożsamość dla każdego m∈R układ równanie będzie spełniony
1 cze 12:49