funkcje
Paula: określ dziedzinę funkcji:
tutaj zupełnie nie wiem jak mam się zabrać.proszę o jakieś naprowadzenie.
2 + √−x−1
29 paź 19:10
Basia:
to co jest pod pierwiastkiem musi być ≥ 0 i tyle
29 paź 19:10
Paula: a jak mam taki przykład f(x)= 4x−√−x
29 paź 19:12
Basia:
tak samo
−x ≥ 0 /*(−1)
x ≤ 0
D = (−∞; 0>
29 paź 19:28
Paula: aha a jeszcze w tym przykładzie?
3√2x−2
zrobiłam tak
2x−2≠0
2x=2 / :2
x=1
D=R−{1}
nie wiem czy dobrze z zapisem bo wiem ze nie pierwiastkuje sie licz ujemnych.
29 paź 19:33
Basia:
to za mało
2x−2 jest pod pierwiastkiem ⇒ 2x−2≥0
√2x−2 jest w mianowniku ⇒ √2x−2≠0 ⇒ 2x−2≠0
razem:
2x−2>0
29 paź 19:35
Paula: aha teraz juz wiem o co chodzi.dzieki
29 paź 19:39
Paula: a jak zapisać ta dziedzine w mianowiniku byl √−x wyszło mi x<0
czli D=?
29 paź 19:44
sushi_ gg6397228:
zobacz na post o 19.28
a w przykladzie z 19.33 czy masz pierwiastek
trzeciego stopnia
29 paź 19:56
Paula: nie tam jest ułamek w liczniku jest 3
29 paź 19:57
Paula: ale mianownik nie moze równać sie zero a jak dam D = (−∞; 0> to nie bedzie zle?
29 paź 19:59
sushi_ gg6397228:
to sie robi (.. 0 )
29 paź 20:01
Paula: aha.dzieki
29 paź 20:03
kania: | | x−5 | |
Zbiorem wartości funkcji f(x) = |
| znam rozwiązanie ale nie rozumiem dlaczego |
| | ∥x−5∥ | |
30 paź 00:50
kania: sorki pomylka.. nie tu chciałam
30 paź 00:51