| 1−x | ||
gdy funkcja określona jest wzorem: f(x)= | ||
| 1+x |
| 1 − x | 1 − x | 1 + x | 1 − x + 1 + x | |||||
f(x) + 1 = | + 1 = | + | = | |||||
| 1 + x | 1 + x | 1 + x | 1 + x |
| 2 | ||
Odp: f(x) + 1 = | ||
| 1 + x |
| 1 − x | x − 1 | x + 1 − 2 | x + 1 | |||||
−f(x) = − | = | = | = | − U{2}{x + | ||||
| 1 + x | x + 1 | x + 1 | x + 1 |
| 2 | ||
Odp: −f(x) = − | + 1 | |
| x + 1 |
| (1−x)2 | x2−2x+1 | x2 + 2x + 1 − 4x | ||||
f2(x) = | = | = | ||||
| (1+x)2 | x2+2x+1 | x2 + 2x + 1 |
| 4x | ||
Odp: f2(x) = − | + 1 | |
| x2 + 2x + 1 |