Funkcja z parametrem
Polcia : Wyznacz wartość parametru m, meR, dla której miejsca zerowe funkcji f(x)=(x−m)(x+2m−3), xeR, są
liczbami przeciwnymi.
Proszę o pomoc
29 paź 18:48
pajak625: oblicz miejsca zerowe, a potem rozwiąż równanie x1= −x2
29 paź 18:54
Polcia : a tak dokładniej?
29 paź 18:58
Basia:
co to jest miejsce zerowe funkcji ? wiesz ?
29 paź 18:59
Polcia : no tak to jest x. ale zawsze mialam problem z parametrami w funkcji
29 paź 19:01
Polcia : miejsca zerowe to : m i 6. tak

?
29 paź 19:02
Basia:
(x−m)(x+2m−3) = 0 ⇔
x−m = 0 lub x+2m−3=0 ⇔
x = m lub x = 3 − 2m
m = −(3−2m)
dokończ
29 paź 19:05
Polcia : aha dziękuje bardzo
29 paź 19:06