matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równania proszę
pecyk:
x
3
−3x+2=0 3x
4
−10x
3
+10x−3=0
29 paź 18:47
krystek:
a) zauważ ,że 1 jest pierwiastkiem więc.... b) też 1 jest pierw. ale szybciej będzie gdy pogrup i wyłaczysz wsp czynnik i zast wzór x
4
−1= x
2
−1)(x
2
+1)
29 paź 19:01