funkcja
Paula: POMOCY

okresl dziedzine funkcji
29 paź 18:44
Basia:
a co nie może pojawić się w mianowniku ?
29 paź 18:46
Paula: no wiem 0
ja robiłam tak:
x−2≠0 i x+3≠0
x=2 i x= −3
nie wiem jak to zapisac,może być tak?
D=x∊R:{x≠2 i x≠ −3}
29 paź 18:51
krystek: D=R\{−3,2}
29 paź 18:52
Basia:
rozwiązałaś dobrze
a zapisać raczej tak: D = R\{−3; 2}
29 paź 18:52
krystek: I wcześniej winnaś pisać x≠2 i x≠−3
29 paź 18:53
Basia:
@krystek sam kiedyś o tym pisałeś
zapis R\{−3,2} można zinterpretować tak:
zbiór R bez liczby −3,2 (minus trzy całe i dwie dziesiąte)
upierałabym się przy średniku
29 paź 18:55
Paula: a w tym przykładzie
tu mam liczyc delte a może można szybciej?
29 paź 18:57
Basia:
zastanów się czy x2+5 może się kiedykolwiek równać 0
29 paź 18:58
Paula: raczej nie
29 paź 18:59
Basia:
nie raczej, tylko na pewno nie bo gdyby
x2+5 = 0 ⇒ x2 = −5 a to jest niemożliwe
z tego wynika, że nic nie musisz "wyrzucać" z dziedziny
29 paź 19:02
Paula: oki dziekuję
29 paź 19:04