Równania macierzowe
kropka: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak rozwiązywać zadania takiego typu?
Rozwiązać równanie macierzowe
1 0 2 1
2 1 X = 1 3
1 −1 2 −2
29 paź 17:41
Basia:
A3x2*X = B3x2 ⇒ X2x2
a b
X =
c d
1*a + 0*c = 2 ⇒ a=2
1*b + 0*d = 1 ⇒ b=1
2*a+ 1*c = 1 ⇒ c = −3
2*b + 1*d = 3 ⇒ d = 1
i
1*a −1*c = 2 ⇒ 2+3 = 2 sprzeczność
nie ma rozwiązania
chyba, że tam jest inne niż mnożenie działanie między A i X
29 paź 18:25
kropka: Nie, tam jest właśnie mnożenie. Na zajęciach zrobiliśmy to inaczej i wyszło coś takiego...
(A
T A) | (A
T A) X = A
T B
X = (A
T A)
−1 A
T B
A
T B = 1 2 1 > 6 5
0 1 −1 > 1 5
2 1
1 3
2 −2
(A
T A) = 1 2 1 > 6 1 − z tego:
| | 1 | |
0 1 −1 > 1 2 − (AT B)−1= |
| 2 1 |
| | 12 | |
−1 6
1 0
2 1
1 −1
| | 1 | | 1 | |
X = |
| 2 1 * 6 5 = |
| 13 5 |
| | 11 | | 11 | |
−1 6 −1 5 −12 25
1 lis 18:50