Parametry
Darth Mazut: Witam:
| | 5 | | 3 | |
Mam takie zadanko: "Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie |
| = |
| ma |
| | 3x−m | | mx−4 | |
dodatnie rozwiązania?
I moje pytanie jest jedynie takie dlaczego między innymi m≠2
√3
29 paź 16:38
Basia:
trzeba rozwiązać żeby się dowiedzieć, więc do roboty;
to klasyka; na początek mnożymy "na krzyż"
popracuj i napisz co dostałeś
29 paź 17:00
Basia: dobrze przepisałeś ? bo żadne 2√3 mi się tu nie pojawiają
29 paź 17:18
Darth Mazut: No po rozwiązaniu mam przedział m ∊ (1,8 ; 203) a w odp jest właśnie bez 2√3
29 paź 17:20
Basia:
m = 2
√3
5(2
√3x −4) = 3(3x−2
√3)
10
√3x − 20 = 9x − 6
√3
x(10
√3−9) = 20 − 6
√3
20 − 6
√3 > 0
10
√3 − 9 >0
nie widzę powodu do odrzucenia
29 paź 17:33
pajak625: jest powód do odrzucenia ponieważ nie uwzględniliście dziedziny równania 3x≠m i mx≠4
jak sie podstawi do rozwiązania to wyjdzie
29 paź 17:37
Darth Mazut: No to jak to wyliczyć, żeby wyszło że ten 2√3 nie pasuje do tego? o.O
29 paź 17:40
pajak625: otrzymałes x = 20−3m5m−9 to trzeba rozwiązać warunki 3 20−3m5m−9≠m i
m20−3m5m−9≠4 z obu wychodzi ta sama liczba 2√3
29 paź 17:47
Basia:
3*x ≠ m
60 − 9m ≠ 9m − 5m
2
5m
2 − 18m + 60 ≠ 0
Δ = 18
2 − 20*60 < 0
nic nie wykluczasz
mx≠4
20m − 3m
2 ≠ 36 − 20m
−3m
2 + 40m −36 ≠ 0
Δ = 40
2 − 4*(−3)*(−36) = 4*4*10*10 − 4*3*4*9 = 16(100−27) = 16*73
gdzie jest błąd ?
29 paź 17:55
Basia:
a już wiem, źle rozwiązanie przepisałam
teraz wyjdzie
29 paź 17:56