fkwadratowa
KvK: Witam
Funkcja kwadratowa
Trzeba wyznaczyć miejsca zerowe:
a)f(x)=−x2+2x+1
a= i tu nie wiemn czy −1 czy 0
b=2
c=−1
29 paź 16:32
ewka: −1
29 paź 16:33
KvK: to wyjdzie tak?
Δ=4−4*1
Δ=0
29 paź 16:35
KvK: a Xo=−2−2 Dobrze ?
29 paź 16:40
ewka: Δ=b2−4ac=4−4*(−1)*1=8
√Δ=√8=2√2
29 paź 16:41
ewka: x1=−b−√Δ2a=−1−2√2−2=1+√2
drugi oblicz samemu
29 paź 16:43
KvK: ewka c=−1 a ty napisałaś 1
w odpowiedziach wychodzi 1
29 paź 16:43
ewka: c=1 przecież jest −x2+2x+1 c to jest to +1
29 paź 16:47
ewka: to może źle podałeś na forum treść zadania
29 paź 16:48
KvK: nie to ja źle przepisałam

powinno być tak : f(x)=−x
2+2x−1
29 paź 16:48
KvK: tu tzreba tylko x0 policzyć nie trzeba x1 i x2
29 paź 16:49
ewka: tu będzie Δ=0
więc
x=−b2a
29 paź 16:52
KvK: x
0=1
a w tym przykładzie
f(x)=
12x
2+8x+32
Δ=0
x
0=−8
to postać iloczynowa będzie wyglądać tak?
y=
12(x−8)
2 
?
29 paź 16:56
ewka: y=12(x+8)2
29 paź 17:01
ewka: bo wzór jest y=a(x−x0)2
29 paź 17:01
KvK: a właśnie czemu +8 skoro we wzorze jest −
29 paź 17:02
ewka: y=12(x−(−8))2
29 paź 17:03
ewka: we wzorze jest − ale ty masz ujemną liczbę
29 paź 17:03
ewka: teraz wszystko można sprawdzić czyli wymnożyć
29 paź 17:04
KvK: a ten przykład
f(x)=−13x2−2x−3
Δ=0 dobrze?
xo=−3/2*(−1/3) i wychodzi 1/2 co jest źle?
29 paź 17:05
KvK: prosz o pomoc :
29 paź 17:13
ewka: x0=−b2a=−(−2)−2/3=2*− 32=−3
29 paź 17:15
KvK: Ewka a w tym przykładzie
f(x)=x2+4x+16
xo=−42*1=−2 a w odpowiedziach pisze że nie ma miejsc zerowych i nie wiem o co chodzi jak
mi wyszło −2 to co jest źle?
29 paź 17:20
ewka: Δ<0 nie ma rozwiązań
29 paź 17:22
ewka: Δ=42−4*1*16=16−64=−48
29 paź 17:23
KvK: a ten przykład
f(x)=34x2−3x+3
x0=−(−3)/2*3/4
29 paź 17:30
KvK: =−(−3)/1i jedna 2
29 paź 17:31
ewka: x0=2
29 paź 17:31
KvK: =312 ?
29 paź 17:32
KvK: yyyyyy
29 paź 17:32
KvK: Δ=9−3*3
Δ=0 ?
29 paź 17:34
ewka: x0=−b2a=−(−3)3/2=3*23
29 paź 17:35
KvK: a delta jest ok?
29 paź 17:36
ewka: tak
29 paź 17:37
KvK: W następnym zadaniu muszę przedstawić wzórf kwadratowej f w postaci iloczynu
a) f(x)=−14x2+114x−1
29 paź 17:40
KvK: czy trzeba liczyć x1 i x2 czy można tylko x0?
29 paź 17:40
ewka: postać iloczynowa gdy Δ=0
y=a(x−x0)2
gdy Δ>0
y=a(x−x1)(x−x2)
29 paź 17:42
ewka: trzeba sprawdzić jaka jest Δ
29 paź 17:42
KvK: Δ=16 tak mi wyszło ok
29 paź 17:45
KvK: pierw z delty to 4
29 paź 17:45
ewka: nie
29 paź 17:46
KvK: nie sorry nie ten przykład te 2 posty wyzej
29 paź 17:46
KvK: f(x)=1/2x2+6x+10 <−−−− Δ=16
29 paź 17:47
ewka: tak
29 paź 17:48
KvK: w tym a 1 i jedna czwarta trzeba zamieniać na niewłasciwy
29 paź 17:53
ewka: można też tak
−14x2+54x−1=0 / *4
−x2+5x−4=0
i teraz delte
ale z ułamkami tez ładnie wychodzi
29 paź 17:55
ewka: z ułamkami
Δ=(54)2−4*(− 14)*(−1)=2516−1=916
29 paź 17:57
KvK: 25/16−4*(−1/4)*(−1)
29 paź 17:57
KvK: no właśnie
29 paź 17:58
KvK: i teraz trzeba liczyc x1 i x2 bo x>0 tak?
29 paź 17:59
ewka: tak bo Δ>0
29 paź 18:01
KvK: x1=−1 i jedna 4 − 9/16kreska ułamkowa 2*−1/4
29 paź 18:03
ewka: wychodzi 4 i 1
29 paź 18:06
KvK: =−54−916/−12
29 paź 18:06
KvK: x1=4
x2=1 tak ?
29 paź 18:07
ewka: Δ=916
√Δ=34
x1= (−5/4)−3/42*(−1/4) =−2−1/2=4
29 paź 18:09
KvK: postac iloczynowa
y=−14(x−4)(x−1) ok?
29 paź 18:10
ewka: tak
29 paź 18:12
KvK: f(x)=23x2+6x+12
29 paź 18:14
KvK: Δ=36−4*23*12
29 paź 18:15
KvK: ile ta Δ wyjdzie ?
29 paź 18:15
ewka: 4
29 paź 18:16
ewka: 4*2*12=96
potem przez 3 =32
29 paź 18:17
KvK: w tym przykładzie
f(x)=110x2−x+10
Δ=(−1)2−4*110*10=1−4=−3
Δ=−3
Δ<0 nie ma post iloczynowej
ok jest?
29 paź 18:20
ewka: tak jest
29 paź 18:20
KvK: a w tym poprzednim x1 wyjdzie
29 paź 18:24
KvK: 6
29 paź 18:25
ewka: tam gdzie delta była 4
29 paź 18:27
KvK: tak
29 paź 18:28
ewka: −3 i −4
29 paź 18:28
ewka: sorry −6 i −3
29 paź 18:28
KvK: f(x)=−4x2+40x−36
29 paź 18:30
KvK: Δ=1024
29 paź 18:32
KvK: pierw Δ=32
29 paź 18:33
ewka: tak
29 paź 18:34
KvK: x1=9
29 paź 18:35
ewka: tak
29 paź 18:36
KvK: x2=1
29 paź 18:36
ewka: tak
29 paź 18:37
KvK: postać iloczynowa:
y=−4(x−9)(x−1)
29 paź 18:37
KvK: f(x)=57x2−267−15
29 paź 18:39
ewka: tak
zawsze możesz sprawdzić wymnażając
29 paź 18:40
KvK: trzeba zamienia c 2 i 6 siódmych na niewłaściwy?
29 paź 18:40
ewka: no można , jak ci wygodniej
29 paź 18:41
KvK: −207
29 paź 18:42
KvK: i Δ ile wyjdzie?
29 paź 18:43
KvK: ?
29 paź 18:46
KvK: ewka możesz policzyć Δ bo mi źle wychodzi
29 paź 18:53
ewka: juz
29 paź 18:55
ewka: 57x2−267x−15=0 /*7
5x2−20x−105=0
Δ=400−4*5*(−105)=2500
√2500=50
29 paź 18:58
ewka: i teraz pierwiastki z przekształconej funkcji
29 paź 18:59
KvK: x1=7
x2=3
?
29 paź 19:08
ewka: −3 i 7
29 paź 19:13
KvK: ok ewcia mam jeszcze jedno takie zadanie tylko trudniejsze przykłady do liczenia ale już
dzisiaj nie będziemy tego robili tylko jeszcze to zadanie:
Jest wzór f kwadratowej f w post kanoniczej Trzeba podać wror tej funkcji w postaci iloczynoej
bez wyznaczania wzoru funkcji f w postaci ogólej.
f(x)= (x−1)2−4
29 paź 19:18
KvK: od czego tu zaczać
29 paź 19:22
KvK: Ewcia wiesz jak to zrobić?
29 paź 19:26
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia a2−b2=...
29 paź 19:42