Funkcja liniowa
hiro: Napisz wzór funkcji liniowej, której miejscem zerowym jest x, a jej wykres przecina oś rzędnych
w punkcie (0,b), gdy:
a) x = 1, b = 2
b) x = −2, b = 5
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć krok po kroku?
29 paź 16:29
ewka: a) y=ax+b
b=2
miejscem zerowym jest punkt na osi OX czyli (1, 0) i podstawiasz 0=a*1 +2 ⇒ a=−2
y=−2x+2
drugi zrób sam i napisz sprawdzimy
29 paź 16:51
hiro: b) m. zerowe − (−2,0)
b = 5
y = ax + b
0 = a*(−2) + 5
a = 2,5
I jak?
29 paź 16:58
ewka: ok
29 paź 17:02
hiro: dziękuję za pomoc
29 paź 17:03