matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o sprawdzenie :)
Ruda:
−x
2
− 2x + 15 ≥ 0 Δ = b
2
− 4ac Δ = 4 − 4* (−1) * 15 Δ = 64
√
Δ
= 8 x
1
=
−b + p{Δ
2a
=
2+8
−2
= −5 x
2
=
−b − p{Δ
2a
=
2−8
−2
= 3 x ∊ < −5 ; 3 >
29 paź 16:03
pajak625:
bardzo dobrze
29 paź 16:11