napisz równanie funkcji prostopadłej, równoległej i odległość od punktu
bibona: Mam wielką prośbę. Czy ktoś mógłby mi pomóc z tymi 2 zadaniami? Próbowałam je zrobić, ale
wychodzą mi niestworzone rzeczy. Nie wiem jak je rozwiązać. Z góry dziękuje
1. Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do danej oraz przechodzącej przez punkt A
(−1,3). Równanie prostej 3x−4y+2=0
2. Podaj odległość punktu B o współrzędnych 3,−4 od prostej y=3x+2
29 paź 16:03
pajak625: równanie prostej równoległej ma postać : 3x−4y +c = 0 trzeba podstawić współrzędne punktu pod x
i y i wyliczyć c , a równanie prostopadłej 4x + 3y + m =0 i zrobić tak samo obliczając m
29 paź 16:15
pajak625: a na drugie masz gotowy wzór
29 paź 16:23
pajak625: /Ax0 +By0 + C/√A2 + B2
29 paź 16:27