Zadania z trygonometrii
Aga: 1.Sprawdź tożsamość:
cos2α * cos α− sin4α * sinα= cos3α * cos2α
2. znaleźć najmniejszą wartość wyrażenia: (tgx+ctgx)
2
3. Dla jakich a zachodzi równość:
1/sina *
√ 1/1+cosa + 1/1−cosa −
√2 = −
√2 (2+ctg
2)
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
29 paź 15:31
pajak625: L = cos2αcosα − 2sin2αcos2αsinα =cos2α(cosα − 2sin2αsinα)= cos2α(cosα−4(sinα)2cosα)
P = cos2αcos(α + 2α) = cos2α[ cosαcos2α − sinαsin2α]= cos2α[cosα(1−2sin2α) − 2sin2αcosα]=
cos2α[cosα−2cosαsin2α−2sin2αcosα]=cos2α[cosα−4cosαsin2α]
L=P
29 paź 18:17
pajak625: (tgx +ctgx)2= (sinxcosx +cosxsinx)2= 4sin2x najmniejszą wartościa będzie 4 bo
sin2x przyjmuje największa wartość 1
29 paź 18:30
pajak625: | 1 | |
| √11+cosα + 11−cosα − √2= − √2(2+ ctg2α) |
| sinα | |
| 1 | |
| √1−cosα(1+cosα)(1−cosα) + 1+cosα(1−cosα)(1+cosα) − √2= − √2(2+ctg2α) |
| sinα | |
| 1 | |
| √2(1−cos2α) − √2= − √2(2+ctg2α) |
| sinα | |
| √2 | |
| − √2= − √2(2+ctg2α) |
| (sinα)2 | |
1−sin
2α= −2sin
2α−cos
2α
2cos
2α= −2sin
2α
równanie sprzeczne odp. dla żadnych α
29 paź 19:26
Aga: Dzięki wielkie!
30 paź 09:43
xyz: podziękowała
31 paź 14:18